Poczuj magię świąt

Zaproś swój zespół i zorganizuj wigilię inną niż wszystkie. W tym roku w naszej ofercie również Live cooking. Zapraszamy!

SPRAWDŹ

Poczuj magię świąt

Zaproś swój zespół i zorganizuj wigilię inną niż wszystkie. W tym roku w naszej ofercie również Live cooking. Zapraszamy!

SPRAWDŹ

#BLOG Przepis na sukces, czyli jak zaplanować catering na event, aby trafić w gusta różnych odbiorców

Planując budżet naszego wydarzenia, kluczową kwestią jest zagwarantowanie odpowiednich środków na catering. Powszechnie bowiem wiadomo, że najprostsza droga do serca gości, wiedzie przez ich żołądki. Według ekspertów z Adgar Conference Group kluczem do sukcesu jest stworzenie menu dostosowanego do potrzeb naszych gości, które nie tylko pobudzi ich podczas trwania eventu, ale także sprytnie nawiąże do tematyki naszego wydarzenia.

Przez żołądek do serca

Planując catering dla naszego wydarzenia należy wziąć pod uwagę długość trwania eventu oraz jego charakter. Najczęściej spotykanym błędem popełnianym przez organizatorów jest założenie, że lepiej zarezerwować najtańszy catering a zaoszczędzone środki przeznaczyć na inne cele. Zdaniem ekspertów jest to duży błąd, ponieważ głodni goście nie będą mogli się skupić na prezentowanych treściach, a nic nie psuje opinii całego wydarzenia jak źle dobrany catering lub jego brak. Aby temu zapobiec, obiekty konferencyjne Adgar Conference Group oferują szeroki wybór menu, dostosowany do długości trwania spotkania oraz jego charakteru. Dla przykładu, przy całodziennej konferencji (trwającej od 7 do 9 godzin), przewidziany jest jeden główny ciepły posiłek w formie trzydaniowego lunchu (w tym do wyboru co najmniej dwie zupy, dwa rodzaje dań na ciepło i warzywa, sałatki lub surówki) oraz co najmniej 2 półgodzinne przerwy kawowe ze słodką przekąską. Z kolei kwestia charakteru spotkania jest brana pod uwagę przy tworzeniu menu. Jeśli mamy do czynienia z międzynarodowym wydarzeniem dla uczestników z całego świata, to menu musi uwzględnić różne diety (w tym wegetariańską, wegańską, bezglutenową itd.) i zadowolić odmienne kulturowo podniebienia. Dla lokalnych gości najczęściej oferowane są potrawy przygotowywane z sezonowych produktów od miejscowych dostawców, na przykład letnie owoce w deserach, lub rozgrzewające napoje i zupy jesienią.

Mielony wraca do łask

Zdaniem ekspertów, układając menu lunchowe warto postawić się na miejscu uczestników i zastanowić co sami chcielibyśmy zjeść. Wielu ankietowanych gości przyznało, że ze względu na aktywny tryb życia coraz rzadziej jedzą w domu i cenią sobie bardziej domowy posiłek niż najbardziej wykwintne dania. Z tego względu domowe jedzenie jest numerem jeden wśród menu polecanych na szkolenia (zarówno całodzienne, jak i krótsze). W tym wypadku sprawdza się forma dwudaniowego menu z jedną zupą oraz dwoma rodzajami dań głównych do wyboru (również z opcją bezmięsną). Z kolei w czasie przerw kawowych eksperci radzą serwować mini deserki, których zmniejszona forma pozwala na szybsze zaspokojenie głodu oraz spróbowanie kilku różnych deserów zamiast jednego. Podczas krótszych spotkań biznesowych (trwających do 4 godzin) sprawdza się także jedzenie palcami typu finger food, które może przybrać najróżniejsze formy: od standardowych kanapek, po fantazyjne sałatki serwowane w kieliszkach czy kawałki mięsa nadziewane np. na gałązki rozmarynu. Menu szkoleniowe może również być dostosowane pod temat wydarzenia, na przykład, gdy tematem przewodnim jest kawa, może ona pojawić się nie tylko w deserze, ale także w mięsie czy w zupie. Zaproszeni goście również doceniają, gdy ośrodki konferencyjne wychodzą naprzeciw nowym trendom i inwestują na przykład w fit catering, oferując zdrowe przekąski czy niskokaloryczne dania zamiast przesłodzonych ciastek i wysokokalorycznych wyrobów z czekolady.

 

Jedzenie nie tylko oczami

Tworząc menu, należy dbać nie tylko o walory smakowe, ale także o sposób podania posiłku. Ten element jest często pomijany przez organizatorów, a dla wielu gości jest kluczowy. Nic nie psuje efektu nawet najbardziej eleganckiej potrawy, niż podanie jej na papierowym talerzyku z plastikowym widelcem. Najlepsze sale szkoleniowe w standardzie powinny oferować porcelanową zastawę oraz srebrne sztućce, niestety nie dla wszystkich słowo ‘standard’ znaczy to samo. Kolejnym często pomijanym elementem jest kwestia obsługi cateringu. Często ze względów budżetowych organizatorzy rezygnują z obsługi kelnerskiej obiektu konferencyjnego, nie zdając sobie sprawy, że w tym momencie obowiązek rozstawienia zastawy i jedzenia, wydawania go a także posprzątania po gościach spoczywa na nich. Warto również wspomnieć, że ze względów bezpieczeństwa klientów wiele obiektów konferencyjnych nie zgadza się na wnoszenie własnego cateringu. Bowiem nie mogą wówczas zagwarantować, że podane jedzenie zostało przetransportowane w odpowiedniej temperaturze i warunkach sanitarnych, a jego skład nie stanowi zagrożenia dla zdrowia gości. Decydując się na catering z zewnątrz to organizator eventu jest odpowiedzialny za odebranie wyników badań mikrobiologicznych posiłków oraz sprawdzenie stanu i temperatury posiłków przed ich podaniem uczestnikom. W przypadku zatrucia pokarmowego uczestników, to również organizator eventu odpowiada na ewentualne roszczenia o odszkodowanie, a przede wszystkim to na nim wówczas spoczywa odpowiedzialność za bezpieczeństwo i zdrowie gości konferencyjnych.

Podsumowując, nowoczesne centrum konferencyjne powinno oferować organizatorom wydarzeń ofertę cateringową dostosowaną do potrzeb ich gości i czasu, który spędzają oni na terenie obiektu konferencyjnego. Mając na uwadze tematykę naszego wydarzenia oraz oczekiwania zaproszonych uczestników, można z powodzeniem skomponować ciekawe menu, które zadowoli najbardziej wyrafinowane podniebienia. Pomogą nam w tym doświadczeni koordynatorzy wydarzeń z obiektów szkoleniowych, których doświadczenie oraz znajomość tematyki pozwoli nam zdobyć zarówno umysły, jak i serca gości. Wszystkie dania natomiast, zostaną elegancko podane przez wykwalifikowany personel, który zadba o sprawne uzupełnienie porcelany i obsługę gości.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

21/11/2019

Wigilia dla Twojego zespołu już od 69 PLN/os.!

Poczuj magię świąt w naszych wyjątkowych wnętrzach. Serdecznie zapraszamy do zorganizowania swojego Christmas Party w jednym z naszych obiektów na Ochocie i Mokotowie. Przygotowaliśmy dla Państwa wyjątkowe pakiety ze specjalnym wigilijnym menu. W tym roku w naszej ofercie również Live Cooking. Z ...

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w naszej polityce cookie.